Page 266 - tmp
P. 266
Stokstaartje
Familie stokstaartje
De mestkevers kunnen ongestoord hun gang gaan: de stokstaartjes zullen ze nooit
eten, omdat ze voor hen erg giftig zijn. De dieren leven in een hiërarchie, elk individu
in hun groep heeft een afzonderlijke taak. Sommige dieren zijn wachters en staan op
de uitkijk. Er is altijd minstens één wachter actief in de groep, wachters staan ook altijd
hoger dan de rest zodat ze een beter uitzicht hebben. Bij gevaar gaan alle stokstaartjes
fanatiek graven. Dit doen ze om een stofwolk te creëren die het roofdier op de vlucht
jaagt. Als de aanvaller aanhoudt, voeren ze schijn- en echte aanvallen uit, waarbij ze
spugen en bijten. Als ze aan de verliezende hand zijn en op de rug liggen, tonen ze
hun tanden en halen agressief uit met hun klauwen. In groepen kunnen ze dieren
aanvallen die groter zijn dan zijzelf. Net als bij olifanten is het alfavrouwtje de baas. Ze
is meestal de enige die paart. Als andere vrouwtjes toch jongen krijgen, worden die
doodgebeten.

