Page 266 - tmp
P. 266

Stokstaartje



















               Familie stokstaartje

               De mestkevers kunnen ongestoord hun gang gaan: de stokstaartjes zullen ze nooit
               eten, omdat ze voor hen erg giftig zijn. De dieren leven in een hiërarchie, elk individu
               in hun groep heeft een afzonderlijke taak. Sommige dieren zijn wachters en staan op
               de uitkijk. Er is altijd minstens één wachter actief in de groep, wachters staan ook altijd
               hoger dan de rest zodat ze een beter uitzicht hebben. Bij gevaar gaan alle stokstaartjes
               fanatiek graven. Dit doen ze om een stofwolk te creëren die het roofdier op de vlucht
               jaagt. Als de aanvaller aanhoudt, voeren ze schijn- en echte aanvallen uit, waarbij ze
               spugen en bijten. Als ze aan de verliezende hand zijn en op de rug liggen, tonen ze
               hun  tanden  en halen agressief  uit  met  hun klauwen.  In groepen  kunnen  ze  dieren
               aanvallen die groter zijn dan zijzelf. Net als bij olifanten is het alfavrouwtje de baas. Ze
               is meestal de enige die paart. Als andere vrouwtjes toch jongen krijgen, worden die
               doodgebeten.
   261   262   263   264   265   266   267   268   269   270   271